Hau-Hau Champion koiran ruokinta.

Koiran ruokinta

Pentujen ruokinta poikkeaa täysikasvuisen koiran ruokinnasta. Siksi myös koirien valmisruoat on suunnattu erikseen pennuille ja aikuisille. Kasvavan koiran ravinnossa suojaravinteiden (vitamiinien sekä kivennäis- ja hivenaineiden) saantiin tulee kiinnittää erityistä huomiota. Pennun ruoan tulee sisältää enemmän kalkkia kuin fosforia sekä runsaasti proteiinia.

Pentujen runsasenerginen ruoka ei yleensä sovellu normaaliaktiiviselle aikuiselle koiralle, sillä se voi lihottaa koiraa. Ikääntyvälle koiralle annettavan proteiinin tulisi olla mahdollisimman hyvin sulavaa ja korkealaatuista. Kuivaruoan maistuvuutta voi helposti lisätä koiranmakkaroilla ja annosruoilla.

Niin pennulle kuin aikuiselle koiralle valmisruoat ovat vaivattomin tapa ruokkia koiraa tasapainoisesti. Niiden ravintosisältö on oikeassa suhteessa koiran iän ja koon asettamien vaatimusten kanssa. Vaikka koiralle voi antaa myös kotiruokaa, ei koiran tule syödä aterioiden jätteitä. Mausteet, sokeri, suola, alkoholi ja laktoosia sisältävät tuotteet eivät missään muodossa kuulu koiran ruokakuppiin. Lue lisää koiralle myrkyllisistä ruoista.

Mistä tiedän, että ruoka on sopivaa koiralleni?

  • Koira on iloinen ja energinen
  • Koiran turkki kiiltää ja iho on terve
  • Koiran silmät ovat kirkkaat, eivätkä vuoda
  • Koira ei kutise 
  • Koiran vatsa toimii hyvin ja uloste on kiinteää
  • Koira ei liho tai laihdu liikaa

Ruoansulatuksen häiriöistä kertoo mm. koiran uloste, jota kannattaa tarkkailla säännöllisesti. Pahanhajuinen ja löysä uloste kertoo vääränlaisesta ruokavaliosta. Muistathan, että ruokavalion tai ruokamerkin vaihtamisen yhteydessä koiran vatsa ja suolisto saattavat hetkellisesti reagoida ja ulosteen laadussa voi ilmetä muutoksia. Tämä ei kuitenkaan ole vakavaa ja ongelma katoaa yleensä muutaman päivän jälkeen. Ruokavalion muuttaminen tulee tehdä pikkuhiljaa ja lisätä uuden ruuan määrää vähitellen. Uuteen ruokavalioon totuttelu saattaa toisinaan viedä jopa muutamia viikkoja. 

Vinkit koiran ruoan vaihtamiseen

Sekoita uutta ja vanhaa ruokaa samaan kuppiin. Laita alussa uutta ruokaa noin 1/5 osa ja lisää uuden ruuan määrää asteittain seuraavina päivinä.

Noin viikon kuluttua voit tarjota kokonaan uutta ruokaa, jos koira on oppinut syömään sitä yhdessä vanhan ruuan kanssa. Joillakin koirilla voi mennä pidempäänkin. Jatka silloin sekoituksen tarjoamista ja tarjoa täysin uutta ruokaa myöhemmin uudelleen.

Jos sekoituskaan ei heti maistu, voit kokeilla myös näitä lisäkonsteja:

  • Lisää ruoan sekaan muutamia koirasi suosimia herkkupaloja.
  • Yhdistä sekoituksessa kuiva- ja märkäruokaa.
  • Käytä sekoituksessa lisänä vaikkapa jauhelihaa.

Koiran ravitsemuksen perusteet

Näin varmistat, että koirasi saa tarvitsemansa ravintoaineet.

Lue vinkkimme

Koiran tarvitsemat ravintoaineet Hau-Hau Champion

Lyhyt teksti alkuun!

Ja jotain leipästekstiä myös.

Hienot ovat palkinnot. Kerrassaan.

Vastaa kyselyyn