Hau-Hau Champion koiranpennun ruokinta.

Koiranpennun ruokinta

Koiranpennun kasvu- ja kehitysvaihe riippuu paljon koiran koosta, rodusta sekä yksilöllisistä eroista. Kääpiörotuiset ja pienet koirat saavuttavat aikuiskokonsa jo alle puolivuotiaina, kun taas suurikokoiset koirat voivat saavuttaa aikuiskoon vasta kolmivuotiaina. Koirankasvattaja antaa yleensä pennunottajalle koiratyypille sopivat ruokintaohjeet luovutuksen yhteydessä, ja tarvittaessa ruokinnasta voi konsultoida myös eläinlääkäriä.


Kuinka usein pentua tulee ruokkia?

Kasvattajalta kotiin siirryttäessä, tavallisesti 7-10 viikon ikäisenä, pentua syötetään yleensä 3-4 kertaa päivässä noin puolen vuoden ikään saakka. Pentua on hyvä pyrkiä ruokkimaan mahdollisimman tasaisin välein päivän aikana, ja joka päivä suunnilleen samaan aikaan. Rutiinit tuovat turvaa pennun päivään, mutta on hyvä muistaa, että pikkupentuvaihe on myös tärkeimpiä sosiaalistamisaikoja. Pentua on hyvä pitää mukana pennulle turvallisissa paikoissa ja totuttaa erilaisiin ääniin, ihmisiin ja ympäristöihin mahdollisimman paljon. Pentuvaihe on suolistomikrobien kehittymisen kannalta tärkeä vaihe, joten jo pentuvaiheessa koiralle kannattaa antaa erilaisia ruokia, kuten valmista märkäruokaa ja jauhelihaa. Ruokintaan tulee käyttää kuitenkin pääasiassa pennulle suunniteltuja tuotteita. 


Mitä koiranpentu syö?

  • Pennun ruoan tulee sisältää runsaasti energiaa ja eläinperäistä proteiinia.
  • Ruoan tasapainotettu kalsiumin ja fosforin suhde edistää pennun luuston tervettä kehitystä.
  • Halutessasi voit sekoittaa kuivaruoan sekaan esim. laktoositonta piimää tai koiran märkäruokaa.
  • Pidä raikasta vettä jatkuvasti tarjolla.
  • Muista kohtuus herkuttelussa! Koiranpennun ei ole hyvä täyttää vatsaansa herkuilla, joten varsinkin pienten rotujen pentujen kanssa tulee olla varovainen herkkujen määrän kanssa. Alle 4kk ikäisille pennuille emme suosittele täyslihaherkkuja lainkaan, koska ne sisältävät erittäin runsaasti proteiinia. Lue lisää herkkujen ja puruluiden syöttämisestä.


Emo aloittaa pennun vieroituksen maidoltaan yleensä pennun ollessa noin viiden viikon ikäinen. Usein totuttelu kiinteään ruokaan aloitetaan vähitellen noin neljän viikon iässä. Pennun kotiutuessa olisi hyvä jatkaa samalla ruoalla kuin mitä pentu on syönyt kasvattajallaan. Uuteen ympäristöön siirtyminen on koiralle aina suuri muutos ja ruokavalion yhtäkkinen muutos voi aiheuttaa pennulle vatsaoireita. Mikäli vaihdat kasvattajan käyttämän ruoan toiseen ruokaan, toteuta siirtymä vähitellen useiden päivien kuluessa ruoansulatushäiriöiden välttämiseksi.


Mitä koiranpennun ruokinnassa tulee ottaa huomioon?

Aikuisen koiran ruoka on pennulle liian kevyttä, joten pennulle on tärkeää antaa pääsääntöisesti vain koiranpennuille tarkoitettua ruokaa. Ruokinta toteutuu helpoiten käyttämällä koirille suunniteltuja valmisruokia, kuten esimerkiksi Kana-peruna tai Kana-riisi kuivaruokiamme, jotka on suunniteltu koiranpennuille ja emoille, ja noudattamalla pakkauksessa annettua annosteluohjetta sekä seuraamalla pennun kasvua. Mikäli koiranpennulle syötetään kotiruokaa ja / tai raakaravintoa, tulee varmistaa, että koiranpentu saa ruoastaan kaiken tarvitsemansa energian, proteiinin, rasvat, vitamiinit sekä kivennäis- että hivenaineet. 

Tutustu penturuokiimme:
Hau-Hau Champion Kana-riisi kaikille koiranpennuille
Hau-Hau Champion Super Premium Kana-peruna kaikille koiranpennuille

Mitä koiranpennulle kannattaa hankkia?

Tutustu kokoamaamme listaan koiranpennun tarvitsemista tarvikkeista.

Lue  vinkkimme

 

Te

Lyhyt teksti alkuun!

Ja jotain leipästekstiä myös.

Hienot ovat palkinnot. Kerrassaan.

Vastaa kyselyyn