Paljon liikkuva koiraa tarvitsee enemmän energiaa.

Koiran energiantarve

Koiran päivittäiseen energiantarpeeseen vaikuttavat yksilölliset seikat, kuten koiran koko, rotu, ikä, sukupuoli ja aktiivisuus.

Koska pienet koirat tarvitsevat enemmän energiaa suhteessa isoihin, on energiantarpeen kartoittamiseksi kehitetty laskennallinen, metabolinen elopaino. Se saadaan muodostettua korottamalla koiran punnittu elopaino potenssiin 0,75.

Aikuisen koiran energiantarve on noin 90 - 130 kilokaloria metabolista painokiloa kohti vuorokaudessa. Näin esimerkiksi 10 kilogramman painoisen koiran metabolinen elopaino on 5,62 kg ja energiatarve noin 506 - 730 kilokaloria vuorokaudessa. Isoilla koirilla energiantarve painokiloa kohden vähenee kuitenkin huomattavasti, joten käytä apuna pakkauksen ruokintasuositusta.

Proteiinit

Koira tarvitsee proteiinia elimistönsä kudosten, kuten lihasten, elimien ja karvapeitteen rakennusaineeksi. Proteiinit eli valkuaisaineet säätelevät myös aineenvaihduntaa. Ne koostuvat koiralle välttämättömistä aminohapoista, joita löytyy koiralle sopivimmassa muodossa eläinperäisistä proteiinilähteistä – lihasta, kanasta ja kalasta.

Kasvavalle ja aktiivista työtä tekevälle koiralle proteiinien määrä ja laatu ovat erityisen tärkeitä. Ravinnon proteiinipitoisuus tulisi olla aikuisilla koirilla vähintään 18 % ja kasvavilla koirilla sekä kantavilla tai imettävillä nartuilla 25 - 30 %.

Hiilihydraatit

Hiilihydraatit kuten tärkkelykset ja kuidut ovat pääosin peräisin viljasta ja kasviksista. Koira tulee periaatteessa toimeen ilman hiilihydraatteja, mutta pystyy hyödyntämään niitä rajoitetusti ravinnossaan. Koiralle syötettävien hiilihydraattien tulee olla hyvin kypsennettyjä, jotta ne sulavat elimistössä. Sopivia hiilihydraattilähteitä ovat esimerkiksi riisi, ohra ja kuorittu kaura.

Kuituja kohtuullisesti

Toisin kuten ihmisillä, ei runsaasta kuitupitoisuudesta ole koiran ravinnossa hyötyä, sillä runsas kuitumäärä heikentää ravintoaineiden imeytymistä. Sulamaton kuitu on kuitenkin pieninä määrinä tarpeellista suoliston toiminnan ja ulosteen koostumuksen kannalta.

Lue myös koiran rasvan ja veden tarpeesta.
 

Koiran ravitsemuksen perusteet

Katso mitä ravintoaineita koiran ruokavalioon tulisi sisällyttää.

Koiran ravitsemuksen perusteet Hau-Hau