Vitamiinit ja mineraalit koiranruoassa Hau-Hau Champion.

Vitamiinit ja kivennäiset koiran ravinnossa

Vitamiinit

Vitamiinit jaotellaan vesi- ja rasvaliukoisiin, joista jälkimmäiset, A-, D-, E- ja K-vitamiinit, tulevat lähes kaikki ravinnon mukana ja varastoituvat elimistön rasvakudoksiin.


•    A-vitamiinin puutos vaikuttaa etenkin koiran näkökykyyn sekä ihon ja hampaiden terveyteen. Liikaa nautittuna se kuitenkin muuttuu haitalliseksi varastoituessaan maksaan.
•    D-vitamiini on välttämätön kasvavalle koiralle kalsiumtasapainon ja luun muodostuksen takaamiseksi.
•    E-vitamiini suojaa solukalvoja vioittumiselta ja rasvoja hapettumiselta, siksi sitä käytetään myös monissa teollisissa koiranruoissa suojaamaan ruoan rasvoja varastoinnin aikana. Mitä enemmän ruoka sisältää E-vitamiinia, sitä vähemmän se yleensä sisältää säilöntäaineita.
•    K-vitamiinia koira ei tarvitse ravinnossaan, sillä se saa sitä omien suolistobakteeriensa valmistamana.
•    Sekä E- että K-vitamiinien puutostilat ovat koirille erittäin harvinaisia.


Kivennäis- ja hivenaineet

Kivennäis- ja hivenaineet ovat tärkeitä kudosten rakennusaineita. Kivennäisaineista kalsiumilla ja fosforilla on erityisen merkittävä rooli koiran ravitsemuksessa. Ne ovat koiran luuston ja hampaiden kannalta tärkeimmät rakennusaineet. Lisäksi kalsium vaikuttaa hermoimpulssien kulkuun. Eläinperäisistä tuotteista saatava kalsium ja fosfori ovat koiralle helpommin imeytyviä kuin kasvien tuottamat. Hyviä fosforin lähteitä ovat esimerkiksi liha ja kala. Kalsiumia taas on runsaasti kananmunankuorissa, luissa ja luujauhossa.

Väärästä ruokinnasta johtuvasta kalsiumin vajaa- tai liikasaannista voi seurata pahoja häiriöitä luuston ja hampaiden kehitykselle. Kalsiumin ja fosforin ohella lihaksiin ja hermokudoksiin vaikuttava magnesium sekä nestetasapainoa säätelevä kalium ovat tärkeitä kivennäisaineita. Hivenaineista koiran elimistölle olennaisimpia ovat hapen kuljetusta edistävä rauta, hemoglobiinia muodostava kupari, immunologiaa edistävä sinkki sekä tärkeä antioksidantti seleeni.

Lue lisää aikuisen koiran ruokinnasta ja kuinka valita koiralle sopiva ruoka.
 

Koiran ravitsemuksen perusteet

Katso, mitä ravintoaineita koiran ruokavalioon tulisi sisällyttää.

Lue lisää

 

Koiran ruokinnan perusteet Hau-Hau Champion

Lyhyt teksti alkuun!

Ja jotain leipästekstiä myös.

Hienot ovat palkinnot. Kerrassaan.

Vastaa kyselyyn