Koiran ruokinnan perusteet Hau-Hau Champion

Koiran ravitsemuksen perusteet

Koira tarvitsee lihaa

Koira on perimältään petoeläin. Siksi sen pääasialliset ravintoaineet ovat liha ja eläinrasva. Koira pystyy kuitenkin näiden lisäksi käyttämään jossain määrin myös hyväkseen kasvikunnan tuotteita.

Ihmisen ruokavalio vs. koiran ruokavalio

Ihminen saattaa usein miettiä koiran ruokintaa omista lähtökohdistaan, mutta ravitsemusfysiologisten erojen takia koiran ruokintaan ei voida soveltaa samoja oppeja kuin ihmisten ravitsemukseen. Kun ihmisen terveysruokaa ovat vihannekset ja salaatit, voi koira hyvin lihalla, rasvalla ja kohtuullisella määrällä kasvikuituja.

Koiran ruoansulatuselimistö on lyhyt verrattuna ihmiseen tai moniin muihin eläimiin. Siksi se ei pysty hyödyntämään hitaasti sulavia ravintoaineita, kuten kuituja ja hitaasti sulavia hiilihydraatteja. Rasvaa koiran elimistö sen sijaan pystyy käyttämään tehokkaasti ja eläinrasva on sille terveellinen ja tärkeä energianlähde. Toinen olennainen ravintoaine on eläinperäinen proteiini. Kasvikunnasta saatavaa proteiinia koira ei pysty hyödyntämään yhtä tehokkaasti hyväkseen.

Ruoki koiraasi oikein

Koira syö täyttääkseen energiantarpeensa, joka vaihtelee mm. iän ja painon mukaan. Kostutettu ruoka maistuu koiralle usein kylmää ja kuivaa paremmin. Haju taas on makua tärkeämpi tekijä maittavuuden kannalta.

Liika kuitu ruoassa saattaa heikentää maistuvuutta, sillä koira ilmeisesti tietää itse, mikä sen suolistossa ei sula. Osalle koirista voi maistua sama ruoka läpi elämän. Koiran ravinnontarpeeseen vaikuttavat kuitenkin mm. koiran ikä, aktiivisuus sekä mahdolliset sairaudet, joten valitse ruoka koirasi sen hetkisen elämäntilanteen mukaan. Neuvoja sopivan ruuan valitsemiseen saat Hau-Haun asiakaspalvelusta sekä eläinlääkäriltäsi.
 

Miten kartoitetaan koiran energiantarve?

Lue vinkkimme koiran energiantarpeen kartoittamiseen.

Lue vinkit

Koiran energiantarve Hau-Hau

Lyhyt teksti alkuun!

Ja jotain leipästekstiä myös.

Hienot ovat palkinnot. Kerrassaan.

Vastaa kyselyyn