Koiran lämpöhalvaus
Koira on ihmistä alttiimpi lämpöhalvaukselle. Ne eivät pysty ihmisen lailla hikoilemaan, vaan ne haihduttavat kehostaan lämpöä pääasiassa läähättämällä. Suurin lämpöhalvauksen riski on lyhytkuonoisten rotujen edustajilla, sydän- ja keuhkosairauksia sairastavilla koirilla, pennuilla ja iäkkäillä koirilla. Lämpöhalvauksessa koiran lämpötila kohoaa vaarallisen ylös ja pahimmillaan elimistön liika kuumeneminen voi aiheuttaa koiralle hengenvaarallisen shokkitilan ja johtaa kuolemaan.
Koiran lämpöhalvauksen oireita ovat esimerkiksi:
- voimakas läähätys
- levoton käytös
- kirkkaanpunaiset suun limakalvot
- uupunut ja poissaoleva käytös
- oksentelu ja ripulointi
- kuiva ja kuuma iho
Koiran lämpöhalvauksen ensiapu
Lämpöhalvaus on tila, jonka vuoksi on aina syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, mutta ensiapu ja koiran viilentäminen kannattaa aloittaa heti. Jääkylmä vesi voi rasittaa koiran elimistöä, joten kastele koira haalealla vedellä. Veden lisäksi viilennykseen sopivat myös märät pyyhkeet. Voit seurata koiran lämpötilaa kuumemittarilla. Jäähdytys tulee lopettaa, kun koiran lämpötila on 39 astetta. Tarjoa viileää (ei jääkylmää) juomavettä pienissä annoksissa.
Paras tapa ehkäistä lämpöhalvausta on ennakointi
Kuumalla ilmalla pidä jatkuvasti viileää juomavettä koiran saatavilla ja lisää tarvittaessa nestettä ruokaan. Vältä kovaa treenaamista tai pitkiä lenkkejä.
Älä jätä koiraa pysäköityyn autoon. Edes varjoisa parkkipaikka tai ikkunoiden avaaminen ei estä auton kuumenemista, auton sisällä lämpötila voi nopeasti nousta jopa 80 asteeseen.
Terveen, aikuisen koiran kanssa saa liikkua lämpimilläkin säillä. Esimerkiksi uiminen on hyvä ja mukavasti viilentävä liikuntamuoto kauniiseen kesäpäivään. Pidä kuitenkin mielessä riittävä nesteensaanti ja lepohetket viileässä ja varjoisassa paikassa. Lue lisää koiran vedentarpeesta.