Koiran kanssa harrastaminen Hau-Hau Champion.

Koiran kanssa harrastaminen

Tarjolla onnistumisen elämyksiä - koiran kanssa harrastaminen on hauskaa ja hyödyllistä

Koiran kanssa harrastaminen on hauskaa yhdessä tekemistä koiralle ja omistajalle, parhaimmillaan koko perheelle. Mutta mitä hyötyä harrastamisesta on? Miten päästä alkuun ja kuinka valita se oikea lajiviidakosta? Minkä ikäisen koiran kanssa voi aloittaa ja mitä käytännön asioita tulisi tietää? Kysyimme Hau-Hau Championin yhteistyökumppanilta Tampereen Seudun Koirakerho ry:ltä (TamSK).

- Koiran kanssa harrastaminen on tosiaankin hyvin hauskaa, mutta myös erittäin hyödyllistä, kertoo TamSKin agility-kouluttaja ja koirahieroja Aurora Kuosa, joka harrastaa itse aktiivisesti kolmen villakoiransa kanssa.

- Harrastaminen parantaa yhteistyötä ja arjen hallintaa, sillä kun koira on saanut aktiviteetteja ja virikkeitä, on se usein rauhallisempi ja tyytyväisempi myös kotona. Arjen sujuvuutta lisää sekin, että harrastusten myötä omistaja oppii tuntemaan koiran yksilöllisen luonteen paremmin, Aurora kertoo.

TamSKilla harrastamisen voi aloittaa minkä ikäisen koiran kanssa tahansa, kunhan koira on terve. 

- Monet aloittavat innokkaasti pennun kanssa, mutta myöhemminkin ehtii. Ihan pienen pennun kanssa kannattaa malttaa, ettei lähde treenaamaan varsinaisia lajitaitoja liian kiireellä. Perustaitojen oppiminen on pennulle tärkeää, esimerkiksi agilityssa on hyvä harjoitella paljon maatyöskentelyä ennen esteisiin siirtymistä, Aurora muistuttaa.


Agility, rally-toko vai koiratanssi? Löydä lajisi peruskurssien kautta


Tokon (tottelevaisuuskoulutus) arkitottelevaisuuskurssi tai pohjataitokurssi on Aurora Kuosan mukaan hyvä paikka aloittaa. Sen jälkeen voi testata, olisiko oma juttu agility, toko, rally-toko vai kenties koiratanssi, joihin kuhunkin on omat alkeiskurssinsa. 

- Agility on suosituin lajimme. Agilityn alkeiskursseja on tavallisesti kolme kertaa vuodessa ja niihin on karsinnat, joissa varmistetaan, että yhteistyö koiran kanssa toimii ja koira palkkautuu. Kurssien jälkeen pääsee mukaan eri tasoisiin viikkoryhmiin. Haasteet eivät kehittymisen myötäkään lopu, sillä meillä on erittäin tasokkaita valmennusryhmiä osaavammille treenaajille, Aurora kertoo.

Rally-toko on hauskaa aktivointia, jossa tärkeää on iloinen kontakti ihmisen ja koiran välillä. Koiratanssi puolestaan ruokkii luovuutta ja sopii myös koirille, joilla on esimerkiksi iän tuomia rajoitteita, sillä liikkeitä voi valita vapaasti ja jättää vaikkapa hyppyjä pois. Tanssillisia taitoja ei koiratanssin harrastajalla tarvitse olla, mutta ripaus luovuutta ja heittäytymistä kylläkin.

Koiran kanssa harrastaminen voi olla koko perheen juttu, nimittäin myös lasten kanssa voi lähteä mukaan. TamSKilla on ollut mukana harrastamassa lapsia seitsemän vuoden iästä ylöspäin. Kovatasoista valmennusta on tarjolla myös junioreille.

- Meillä TamSKilla on todella kannustava ilmapiiri. Voin luvata, että tarjoamme paljon onnistumisen elämyksiä ja tsemppausta! Positiviisessa ilmapiirissä harrastaminen kehittää koiran taitojen lisäksi myös kaikenikäisten ihmisten itsetuntoa ja omakuvaa. Kun liityt jäseneksemme, pääset mukaan kaikille kursseille, Aurora kertoo.
 

Monipuoliset ja laadukkaat treeninamit tukevat harrastamista

Treenit ovat jännittävä tilanne monelle koiralle, sillä ympärillä on paljon hajuja ja häiriöitä. Niinpä samat namit, jotka maistuvat kotona, eivät välttämättä motivoi treeneissä. Myös Aurora Kuosa suosittelee ottamaan harjoituksiin monenlaisia nameja ja pakkaamaan niitä mukaan reilusti.

- Treeneissä nameja kuluu todella paljon. Itse asiassa monet aloittelevat harrastajat yllättyvät niiden määrästä.

Namit kannattaa Auroran mukaan pilkkoa pieniksi paloiksi, sillä etenkin pienemmillä koirilla masu täyttyy kovin nopeasti, eikä täydellä vatsalla treenaaminen suju parhaalla mahdollisella tavalla. Ylipäätään koiralle ei kannata antaa ruokaa juuri ennen treenejä, jotta se on varmasti motivoitunut saamaan harjoituspalkkioita.

- Kannattaa huomioida, että namien osuus treenipäivän energiansaannista on suuri, joten niiden laadukkuus on tärkeää, Aurora muistuttaa.

Herkkujen osuus koiran päivittäisestä ruokavaliosta tulisikin olla enintään 10 %. Suositellun määrän ylittyessä treenipäivinä olisi hyvä pitää herkkujen määrä minimissä koiran vapaapäivinä. Koiran herkkujen sijasta koiraa voi myös palkita täysravinnoilla, jolloin koira saa osan ruoastaan jo treeneissä. Esimerkiksi paloittelemalla ja pakastamalla tai kuivattamalla jääkaapissa koiranmakkaraa saat koirallesi nameja, jotka ovat täyttä ravintoa. Lue lisää vinkkejä koiranmakkaroiden käyttämisestä!

Hau-Hau Champion viljattomat herkut.

Hau-Haun viljattomat herkut harrastushetkiin

Viljattomat uutuusherkkumme sopivat erinomaisesti erilaisiin koiraharrastuksiin.

Lue lisää

Lyhyt teksti alkuun!

Ja jotain leipästekstiä myös.

Hienot ovat palkinnot. Kerrassaan.

Vastaa kyselyyn