Usein kysytyt kysymykset Hau-Hau Champion
Usein kysytyt kysymykset

Mikä on tuotteidemme alkuperämaa?

Katso Hau-Hau-tuotteiden alkuperämaat täältä.
Tuotteissa käytettyjen raaka-aineiden alkuperämaat löydät täältä. 

 

Kuinka monta desilitraa on 100 grammaa kuivaruokaa?

Grammojen ja desilitrojen vastaavuus keskenään on epätarkka esimerkiksi nappuloiden kokovaihtelun takia, emmekä siksi voi antaa tarkkaa lukua, joka pätisi kaikkiin kuivaruokiimme. 
Yksi desilitra suosituinta kuivaruokamme, Hau-Hau Champion Kana-riisiä, painaa noin 60 grammaa.

 

Mitä tarkoittaa ”liha- ja eläinperäiset tuotteet” sekä ”kanaa 4 %” -maininnat tuotepakkauksissa?

Liha- ja eläinperäiset tuotteet –maininta tarkoittaa sitä, että tuotteessa voi olla eri tuotantoeläimistä peräisin olevaa lihaa ja ruhon osia (esimerkiksi sisäelimiä). Koiran elimistö pystyy tehokkaasti hyödyntämään eläinperäisiä raaka-aineita, jotka sisältävät muun muassa tärkeitä vitamiineja, hivenaineita ja aminohappoja. Kaikki käytetty eläinperäinen raaka-aine on peräisin elintarviketuotantoon hyväksytyistä tuotantoeläimistä. 

”Kanaa 4 %”- maininta tarkoittaa, että tuotteen raaka-aineista vähintään 4 % on kanaa. 

Tuotteet valmistetaan tehtailla, joissa käsitellään laajasti erilaisia raaka-aineita. Tämä kannattaa ottaa huomioon erityisesti allergisten koirien ruokinnassa. Lisätietoa ja tarkempia tuotesisältöjä saat asiakaspalvelustamme.

 

Miksi Hau-Haun tuotteita ei valmisteta Suomessa?

Erityisesti lemmikkien herkkutuotanto Suomessa on rajallista ja keskittynyt lähinnä kuivattuihin eläinten osiin, kuten saparoihin ja suteihin. 

Täyslihaherkkujen tuotanto on Suomessa hyvin kallista verrattuna muuhun Eurooppaan tai Aasiaan. Myös täyslihaherkkujen raaka-aineen saanti Suomessa on haastavaa, sillä fileeliha käytetään Euroopassa useimmiten ihmisruokatuotantoon ja sivutuotteet eläinten ruoaksi tai sen teolliseen valmistukseen. Aasiassa tilanne on monesti päinvastainen: ihmiset syövät lihaa, joka on kiinni luissa ja filee jää ylimääräiseksi lemmikinruokateollisuuden hyödynnettäväksi.

Kaikki ulkomaiset yhteistyökumppanimme ovat tarkoin valittuja, laatusertifioituja toimijoita, joiden tuotantolaitoksia auditoimme säännöllisesti.

Kartoitamme jatkuvasti mahdollisuuksia siirtää tuotantoamme Eurooppaan ja Suomeen: valmistammekin jo nyt Ikaalisissa kuivattuja eläintenosia, kuivaruoat Tsekeissä ja makkarat Virossa. Lisätietoa tuotteiden ja raaka-aineiden alkuperämaista löydät täältä. 

 

Mistä kuivaruokanappuloiden väri-, muoto- ja kokoerot johtuvat? Onko kuivaruoan seassa väärää ruokaa

Joskus yksittäisen nappulan värissä, koossa, muodossa, tuoksussa saattaa olla pieniä eroja eräkohtaisesti. Resepti on kuitenkin koko ajan sama. Havaitut ulkonäköerot erien välillä ovat raaka-aineiden luonnollista vaihtelua. Erot voivat johtua esimerkiksi yksittäisen nappulan rasvanimukyvystä tai tärkkelyksen määrästä. 

 

Miksi märkäruoan liha on harmahtavaa? Onko ruoka pilaantunut?

Harmaantuminen on luonnollinen tapahtuma lihaa kypsennettäessä. Tämä johtuu lihan värin antavien aineiden (myoglobiini) niin kutsutusta denaturoitumisesta: lihan kypsyessä väri ja koostumus muuttuvat. Myoglobiinin määrä vaihtelee eläinlajin, eläimen iän ja ruhonosan mukaan.

Harmaantumiseen vaikuttaa esimerkiksi ruoan pH-arvo. Liha reagoi happeen, jolloin pateen liha saattaa olla harmaampi esimerkiksi reunoilta tai pakkauksen yläosasta sen olematta kuitenkaan pilaantunutta. Liha harmaantuu myös pilaantuessaan, mutta tällöin tunnusmerkkinä on erittäin voimakas pilaantuneen lihan haju. Lisäksi pakkaus on yleensä turvonnut tai rikkinäinen. 

 

Mitä makkarassa näkyvät valkoiset palat ovat?

Koiranmakkaroihin jauhetaan luumurskaa, koska luusta koira saa muun muassa kalsiumia, joka on oleellinen osa koiran ravintoa. Luu on koiralle luontaista ravintoa ja koiran vatsa pystyy sulattamaan luunpalasia (vrt. esimerkiksi raakaluiden kaluaminen).

 

Miten märkäruoka valmistetaan?

Märkäruoan valmistuksessa käytetään tuoretta tai pakastettua lihaa, joka jauhetaan myllyssä tasaiseksi massaksi. Lihan joukkoon lisätään muut aineet, kuten esimerkiksi mineraalit, hiilihydraatinlähteet ja kastike tai hyytelö. Valmis märkäruokamassa annostellaan pakkauksiin, jonka jälkeen pakkaukset suljetaan. Märkäruoka höyrykypsennetään pakkauksineen autoklaavilaitteessa, jonka jälkeen ne jäähdytetään ja pakataan varastointia ja jatkokäyttöä varten. 

 

Miten kuivaruoka valmistetaan?

Kuivaruokamme valmistus alkaa raaka-aineiden mittaamisesta sekä jauhamisesta. Jauhettuihin kuiva-aineisiin sekoitetaan nesteet sekä rasvaa, josta muodostuu kuivaruoan massa. Massa puristetaan paineen sekä lämmön avulla nappulamuotin läpi, joka puristaa massan nappuloiksi. Tämän jälkeen nappulat kuivataan, jäähdytetään ja päällystetään ohuella rasvakerroksella maistuvuuden lisäämiseksi.

Tuoreet nappulat pussitetaan ja varastoidaan. Varastoinnin jälkeen tuotteet kuljetetaan kaupan hyllylle ja sieltä edelleen ruokakuppeihin ympäri Suomea.

 

Miten avaamaton makkarapakkaus voi säilyä huoneenlämmössä 12 kuukautta?

Valmistusvaiheessa makkara steriloidaan höyrykypsennysmenetelmällä autoklaavilaitteessa. Steriloinnissa tuhotaan kaikki mikrobit, myös bakteeri-itiöt. Käytännössä makkara ei siis sisällä lainkaan pilaantumista aiheuttavia bakteereja ja mahdollistaa makkaran säilymisen avaamattomana 12 kuukautta, ilman säilöntäaineita.

Avattu makkara säilyy jääkaapissa tuoreena noin kaksi päivää. Hau-Hau Champion makkarat voi myös pakastaa.

 

Miksi märkäruoassa on niin paljon vettä (kosteutta)?

Lihassa on luonnostaan korkea kosteusprosentti. Tuore liha sisältää jopa 75 % vettä.

 

Mitä tuoteselosteeseen merkitty hehkutusjäännös tarkoittaa?

Hehkutusjäännöksellä tarkoitetaan sitä, kun kyseisestä tuotetta kuumennetaan niin korkeassa lämpötilassa, että orgaaninen aines palaa ja vesi haihtuu. Jäljelle jää kivennäisaine (mm. magnesium, fosfori sekä rauta), jota kutsutaan hehkutusjäännökseksi. Hehkutusjäännös ilmoitetaan prosentteina. Jos hehkutusjäännöksen määrä on suuri, tuotteen raaka-aineessa on ollut runsaasti luuta. 

 

Mitä tuoteselosteeseen merkitty raakavalkuainen tarkoittaa?

Raakavalkuainen tarkoittaa proteiinia.

 

Miten puruluut valkaistaan?

Puruluut valmistetaan nahkavuodasta. Valmistusprosessissa nahkavuodat puhdistetaan vedellä kemikaalien avulla. Valkaisuun käytetään laimeaa vetyperoksidia. Vetyperoksidi on biohajoava yhdiste, joka hajoaa vedeksi ja hapeksi eikä jätä jäämiä nahkavuotaan. Vetyperoksidia käytetään myös esimerkiksi haavojen sekä suun desinfioinnissa. 

Tämän jälkeen nahkavuodat muotoillaan puruluun muotoon joko käsityönä tai koneellisesti. Muotoilun jälkeen vuodat kuivataan tai lämpökäsitellään, jonka jälkeen puruluut ovat valmiita pakattaviksi tuotepakkauksiin.

 

Miksi herkkuja ei suositella alle 4 kuukauden ikäisille pennuille?

Pienen pennun elimistö on herkempi, kuin aikuisen koiran. Herkut sisältävät usein erittäin runsaasti proteiinia ja ne ovat kuivia tuotteita, ja näin voivat suurissa määrin annettuna rasittaa pennun munuaisia. Herkkutuotteet ovat turvallisia käyttää kohtuullisissa määrissä annettuna.

 

Kuinka paljon herkkuja voi antaa koiralle?

Herkuilla tai puruluilla ei tule korvata koiran ruoka-annosta. Herkkujen osuus koiran päivittäisestä ruokavaliosta tulisi olla maksimissaan 10 %.
 

Ja tämä on vastaus.

Tämä on vastaus toisen otsikon kysymykseen.

Laitetaan otsikko ja tekstiä väliin

Vivamus hendrerit sagittis turpis ut sollicitudin. Proin et ligula eget turpis porttitor scelerisque. Mauris aliquet dui at mauris ultrices, sed congue ipsum lacinia. Donec a tortor et dolor feugiat vulputate. In eget viverra ante.

Nunc eget nibh vulputate nulla bibendum tempor eget eu nulla. Vivamus in magna ut erat consequat dapibus eget a nisl. Aenean condimentum enim a purus condimentum, at molestie dui placerat. Suspendisse et vestibulum ipsum. Donec ipsum diam, fringilla a sem dapibus, mattis convallis mauris. Nullam fringilla tristique feugiat. Sed a tortor non libero dapibus dapibus. Nullam ac leo in felis maximus consectetur sit amet vitae nulla. Sed id augue ac orci pharetra rutrum. Nunc gravida urna sit amet pulvinar rhoncus. Nulla at quam ipsum. Integer et turpis ipsum. Morbi vitae scelerisque massa. Donec tincidunt pellentesque erat ac lacinia.

asdf asdf asdf 

dfhgd dfgh dfgh dfgh dfgh