Ylipainoisen koiran ruokinta
Arviolta noin joka neljäs aikuinen koira on Suomessa ylipainoinen. Taustalla on yksinkertaisesti energian saannin ja kulutetun energian epäsuhta. Täysi vastuu koiran ruokinnasta ja liikunnasta on omistajalla. Osalla koirista on muita rotuja voimakkaampi taipumus ylipainoon, kuten esimerkiksi labradorinnoutajilla ja beagleillä, mutta näilläkin roduilla ihannepainossa pysytään oikealla ruokinnalla ja liikunnalla.
Painonhallintaa käytännössä vaikeuttaa koiran ja ihmisen läheinen suhde ruokaan. Ruokaa käytetään palkitsemiseen ja ruoka yhdistää – syöminen on kivaa, tuumaavat useimmat, ja itsekuria vaatiikin olla antamatta osaa vaikkapa leivästään suoraan silmiin tuijottavalle hännän heiluttajalle. Vapaa ruokailu ja yltäkylläisyys sallittakoot joskus, mutta jatkuvana vaihtoehtona se johtaa ylipainoon, elimistön rasvoittumiseen. Siispä on oltava ruokintasuunnitelma: mitä syötetään, milloin ja kuinka paljon.
Miksi ylipaino on ongelma?
Ylipainoisella lemmikillä ei ole hyvä olla. Ylipaino altistaa tuki- ja liikuntaelinsairauksille, sydän- ja verisuonisairauksille sekä kuormittaa myös maksan ja munuaisten toimintaa. Liiallinen rasvakudos kuormittaa jatkuvasti erityisesti tuki- ja liikuntaelimistöä (ylimääräinen kuorman kanto) ja sydän- ja hengityselimistöä (rasvakudoskin vaatii verenkierron ja hapetuksen). Tutkimuksissa on löydetty viitteitä, että liiallinen rasvakudos jo itsessään aiheuttaa elimistössä “hiljaisen tulehdustilan”.
Näin autat koiraasi pudottamaan painoa
Mikäli koiran ruokkimiseen käytetään täysravintoa, suuntaa-antavat ruokamäärät saadaan pakkauksen tiedoista. Kuivaruokaa annettaessa on syytä käyttää summittaisen ruokintatavan sijaan mittaa (esim. kahvikuppi tms.). Esim. 2 kahvikupillista 2 kertaa päivässä. Jos ruokamäärä tuntuu liian pieneltä (paino tippuu tai laihduttavalla paino tippuu liian nopeasti), voidaan ruokamäärää lisätä ja päinvastoin.
Yksi suurimmista syistä koirien ylipainoon ovat makupalat. Erityisesti juustot ja makkarat sisältävät valtavasti energiaa ja päivittäinen energian saanti helposti moninkertaistuu muutamilla makupaloilla. Mikäli koiraa käytetään esim. metsästykseen tai muuhun runsaasti energiaa kuluttavaan toimintaan, tulee suurempi kulutus tietenkin huomioida ruokinnassa.
Koira on syytä punnita ajoittain ja kirjata paino ylös. Mikäli kyseessä on aktiivinen painon pudotus, punnitaan koira 1 – 2 viikon välein. Painon pudotuksen tulisi olla maltillista, noin 0,5 – 1,0 % koiran elopainosta viikossa. Mikäli on tottunut kouluttamaan ja palkitsemaan koiraa ruualla, otetaan makupalojen energiansisältö huomioon ruokinnassa ja pyritään keveisiin vaihtoehtoihin. Makupalan saannin haasteellisuutta voidaan myös lisätä käyttämällä erilaisia aktivointileluja tai luomalla koiralle erilaisia tehtäviä, joista palkinnoksi annetaan kevyt makupala.