Koira tulee suojata kylmältä Hau-Hau Champion.

Koirat ja pakkanen

Kaikki koirat eivät kestä talven pakkasia ongelmitta. Erityisesti pienet koirat ja ohutturkkiset koirat ovat herkkiä kylmälle ilmalle. Myös pennut ja seniorikoirat voivat kärsiä pakkasista.

Koiran suojaaminen kylmältä

Paleleva koira voi nostella tassujaan, ulista, köyristää selkäänsä, täristä tai kieltäytyä liikkumasta. Koiran voi suojata pakkaselta sopivalla takilla ja suojatossuilla. Takkien lisäksi koirille on tarjolla monenlaisia haalareita. Takin tulisi riittävän pitkä ja hyvin istuva, jotta se peittää ainakin rintakehän ja suurimmat lihakset, kuten selän, reidet ja takapään. Myös ohutturkkiset alueet, kuten vatsa ja uroksilla kivesten iho, ovat erittäin alttiita kylmälle ilmalle. Lievässä paleltumassa iho voi muuttaa väriään, esimerkiksi punoittaa tai olla väritön, olla kipeä ja kosketusarka.

Lumi ja koiran tassut

Myös tassuihin ja anturoiden väliin paakkuuntuva lumi voi aiheuttaa koiralle kipua, paleltumia ja epämukavuutta. Lumipaakkujen kertymistä tassuihin voi ehkäistä pitämällä tassukarvat lyhyenä tai käyttämällä suojaavia tossuja.
Lumen lisäksi myös tiesuola ja loska aiheuttavat usein tassuihin ihoärsytystä ja haavaumia, joten säännöllinen tassujen pesu lämpimällä vedellä on hyvä pitää mielessä myös talvella. 

Koiran paleltumien hoito

Vakavien paleltumien tai tassuvaivojen ilmetessä ota aina yhteys eläinlääkäriisi. Lievää paleltumaa voi koittaa hoitaa kotikonstein, mutta lievänkin paleltuman kohdalla on hyvä tiedustella hoito-ohjeita eläinlääkäriltä. 

Ulkokoirat ja pakkanen

Tietyt ulkokoiriksi jalostetut koirat, kuten esimerkiksi pohjoiset metsästys- ja valjakkokoirat pärjäävät ulkona myös talvella. Lain mukaan ulkokoirana saa pitää vain sellaisia rotuja, jotka ovat ulkoelämään jalostumisen myötä sopeutuneet. On kuitenkin tärkeä muistaa, että pakkasen koventuessa myös ulkokoirien tulee päästä sisätiloihin lämmittelemään. Ulkona pidettävällä koiralla tulee olla lämpöeristetty tiivis koppi, jonka sisälämpötila on vähintään +5 astetta myös pakkasilla. Omistajan tulee myös huolehtia, että ulkokoiralla on aina sulaa vettä tarjolla.