Koiran kyyn purema Hau-Hau Champion.

Koiran kyyn purema

Kyykäärme on ainoa Suomessa asuva myrkyllinen luonnonvarainen käärme. Vaikka kyy onkin arka ja varovainen, saattaa se kuitenkin uhattuna puolustautua myrkkyhampaiden avulla. Puremisen yhteydessä myrkkyhampaista tulee kyyn koosta ja iästä riippuen eri määrä myrkkyä. 

Lähtökohtaisesti jokaisen kyyn pureman yhteydessä kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin ja viedä koira tarkastettavaksi mahdollisimman pian pureman jälkeen.

Kyyn pureman oireet koiralla

Kyyn myrkky joutuu puremisen yhteydessä ihonalaiskudokseen, jossa se aiheuttaa turvotusta ja kudostuhoa. Pureman mukana käärmeen suusta koiraan päässeet bakteerit saattavat myöhemmässä vaiheessa aiheuttaa ihon- ja ihonalaiskudoksentulehduksia.

Purema voi aiheuttaa koiralle pahoinvointia, tasapaino-ongelmia, kipukohtauksia, apaattisuutta ja levottomuutta. Purema-alue myös turpoaa jonkinasteisesti. Erityisesti pään- ja kaulanalueen turvotukset allergisen reaktion vuoksi saattavat olla hengenvaarallisia, koska ne vaikeuttavat hengittämistä.

Kyyn pureman ensiapuohjeita 

Jos kyy puree koiraa, koira kannattaa pitää mahdollisimman paikallaan. Liikkumattomuus hidastaa myrkyn leviämistä laajemmalle alueelle ja hidastaa purema-alueen turpoamista. Koira kannattaa kantaa, tai ainakin liikuttaa sitä mahdollisimman vähän autolle tai muulle kuljetusvälineelle mentäessä. Pyri pitämään koira viileässä, jolloin myrkky leviää hitaammin. Kyyn purema koira tulee aina toimittaa eläinlääkärin hoitoon pikaisesti.

Ohjeet: Eläinlääkäri Matti Rinnekangas.