Koiran madotus Hau-Hau Champion.

Koiran madotus

Loishäätö, eli koiran madotus on tärkeä osa koiran perusterveydenhuoltoa. Sen avulla voidaan ehkäistä matojen aiheuttamia terveysongelmia. Erityisen tärkeää madotus on tiineille narttukoirille sekä koiranpennuille. Aikuisella koiralla madotuksen tarve on yksilöllistä.

Mistä koira voi saada matoja?

Suomalaisilla kotikoirilla havaitaan pahoja matotartuntoja melko harvoin, mikä johtuu muun muassa suomalaisten koirankasvattajien hyvästä pentujen madotusohjelmasta. Ulkomailta tuoduilla koirilla voi olla erilainen madotushistoria, jolloin niiden madotustarve on syytä selvittää ennen koiran tuloa tai viimeistään heti koiran saavuttua Suomeen. 

Suomessa koirien tavallisimmat sisäloiset ovat suolinkaiset ja hakamadot. Myös heisi- ja piiskamatoja tavataan koirilla, mutta ne ovat paljon harvinaisempia. Koira voi saada matoja esimerkiksi haistelemalla tai syömällä toisten eläinten ulosteita tai pieneläinten raatoja. Koiranpentu voi myös saada loistartunnan emoltaan maidon tai istukan kautta. Koiran saadessa tartunnan suolinkaisnaaras munii koiran suolistoon, josta munat päätyvät ulosteen mukana ympäristöön. Munat voivat säilyä maassa elinkelpoisina pitkään. Aikuisilla koirilla osa suolinkaisen toukista säilyy koteloituneena ns. lepovaiheessa, ja kun koira tiinehtyy, toukat aktivoituvat ja pentu saa tartunnan. 

Paljon luonnossa vapaana liikkuvilla koirilla, kuten metsästyskoirilla, on suurempi riski saada heisimatotartunta. Heisimatoja, eli lapamatoja, voi saada raa’asta järvikalasta, myyristä, tai raakana syödyistä riistan teurasjätteistä. Järvikalasta lapamato kuolee, kun kala pakastetaan tai kypsennetään.

Minkälaisia oireita sisäloistartunta aiheuttaa koiralle?

Sisäloistartuntojen aiheuttamat oireet vaihtelevat hieman loistyypin mukaan. Yleisimpiä oireita ovat kuitenkin huonovointisuus, ripuli, oksentelu, laihtuminen, väsymys ja syömättömyys sekä etenkin pennuilla yskä ja vatsan selvä turvotus. 

Miten koiran loistartuntoja ehkäistään ja hoidetaan?

Yksi tärkeimmistä tavoista ehkäistä loistartuntoja on kerätä koiran kakat ympäristöstä. Koiran pitoympäristö ja makuualustat tulisi puhdistaa säännöllisesti loisten vähentämiseksi. Säännöllinen puhtaanapito ehkäisee myös omistajia saamasta loistartuntaa. 

Jos epäilet koirasi saaneen matoja, ota yhteyttä koiraasi hoitavaan eläinlääkäriasemaan. Henkilökunta osaa neuvoa sopivimman hoitomuodon. Toisinaan eläinlääkäri suosittelee ulostenäytteen tutkimista ennen koiran mahdollista madotusta, sillä koiran liiallinen madotus voi aiheuttaa lääkkeille vastustuskykyisiä matokantoja. Jos näytteessä ei havaita loisia, lääkitystä ei tarvita. Näytteen avulla eläinlääkäri pystyy myös suosittelemaan koiralle sopivinta loishäätöä.