Koiran hammasterveys
Koira saa pysyvät hampaansa 3-7 kuukauden iässä. Hammasongelmat voivat pahimmillaan heijastua jopa keuhkojen, munuaisten ja sydämen terveyteen, joten säännöllinen suun hoito ja hammasten tarkastus sekä kotioloissa, että eläinlääkärin toimesta on erittäin tärkeää.
Koiran hampaat reikiintyvät harvoin, mutta niihin voi kertyä hammaskiveä, joka voi hoitamattomana aiheuttaa pahan ientulehduksen. Hoitamaton suu haisee pahalle, hampaat saattavat tippua ja suussa oleva tulehdustila toimia lähtöalustana muillekin elimistön tulehduksille ja sairaustiloille.
Koiran hampaiden hoito kotioloissa
Paras menetelmä koiran hampaiden puhdistukseen kotona on hampaiden harjaus. Koirille on saatavilla monenlaisia hammasharjoja -ja tahnoja. Harjaukseen voi käyttää myös pehmeää, vauvoille tarkoitettua hammasharjaa, mutta ihmisten hammastahnat eivät sovi koirille.
Hampaiden harjausta on hyvä aloittaa harjoittelemaan pennusta saakka pikkuhiljaa, yksi hammas kerrallaan, runsaasti kehuen ja palkiten. Hampaiden harjauksesta on hyvä tehdä osa koiran päivittäisiä rutiineja.
Hyvänä konstina hammaskiven ehkäisyssä toimivat myös erilaiset puruluut ja purulelut. Pureskelu saa aikaan mekaanisen puhdistusvaikutuksen lisäksi syljenerityksen eli huuhtelun lisääntymistä. Puruluiden- ja lelujen pureskelu on myös koiralle mukavaa ja luontaista puuhaa, joka samalla vahvistaa hampaita.
Hampaiden hoito eläinlääkärissä
Säännöllisen kotihoidon lisäksi koiran hampaat ja yleinen terveydentila tulee tarkastuttaa silloin tällöin myös eläinlääkärillä. Sopiva tarkastusväli on yleensä 6-12 kuukautta, mutta lisätietoja ja ohjeita saat omalta eläinlääkäriltäsi. Tarvittaessa eläinlääkäri poistaa hammaskivet ja huonokuntoiset hampaat koiralta nukutuksessa.