Koiran kanssa matkustaminen Hau-Hau Champion.

Reissussa koiran kanssa

Matkavinkit koiran kanssa matkustamiseen 

Koira on oivallinen matkakumppani monenlaiseen reissaamiseen.

Eri matkustusmuodoissa ja -kohteissa on kuitenkin hyvä muistaa muutama perusasia. Tässä vinkkimme onnistuneisiin matkoihin!

Autolla koiran kanssa

Pidä mielessä myös koiran matkustusmukavuus ja -turvallisuus. Omalla autolla matkustettaessa on riittävän tilava autohäkki koiralle turvallisin paikka matkustaa. Jos autohäkkiä ei ole, varmista esimerkiksi turvavyöhön kytkettävillä valjailla, että koira ei äkillisen jarrutuksen tai kolarin sattuessa pääse heittelehtimään autossa ja satuttamaan itseään tai muita matkustajia. Kuumalla kelillä huomioi myös riittävä viileän ilman ja veden saanti. Muista, että koiraa ei tule jättää pysäköityyn autoon. Lue lisää koiran lämpöhalvauksen ennakoinnista.

Junalla koiran kanssa

Helpointa junamatkustus on reippaan ja sosiaalisen koiran kanssa, mutta fiksuilla järjestelyillä myös arempi ja epäsosiaalisempi koira voi taittaa junamatkan rennoin mielin. Mitä enemmän kaipaat koirallesi omaa tilaa junassa, sitä aikaisemmin lipun hankinnan kanssa kannattaa olla liikkeellä, sillä tilavia isojen koirien paikkoja on lemmikkivaunuissa rajallisesti ja ne varataan usein hyvissä ajoin.

VR:llä on tarjota lemmikkiosastoilta myös ikkunapaikkoja, joissa koira pääsee omistajan viereen katsomaan maisemia. Yöjunan makuupaikoilla koiran kanssa matkustettaessa varataan aina koko hytti omaan käyttöön, mikä on kustannuksena hieman kalliimpi, mutta toisaalta koko yön oma rauha on usein sen arvoista ja perillä on mukava herätä uuteen aamuun hyvin nukutun yön jälkeen.

Huomioi kanssamatkustajat

Kunnioita kaikkien matkustusrauhaa ja jätä riehakkaat leikkihetket väliin. Jos koiralla on ylimääräistä energiaa, niin ohjaa se vaikkapa keskittymisharjoituksiin, joista palkitset koiran rauhallisesti herkuilla. Vilkkaalle koiralle voi myös varata reissuevääksi jotain rauhoittavaa pureskeltavaa, joka ei sotke vaunua, esimerkiksi nahkaiset pururullat ovat hyviä.

Veneily koiran kanssa

Veneily on mukava ja kesäinen harrastus koko perheelle. Veneillessä pääsee näkemään monia kauniita ja mielenkiintoisia paikkoja, olemaan ulkoilmassa merellä, tutustumaan uusiin ihmisiin ja ennen kaikkea jättämään kaiken arjen ja stressin taakseen. Moni koira sopii erinomaisesti matkaseuraksi veneeseen, kun huomioi muutaman seikan.

Helpointa on opettaa koira veneilyyn jo pennusta alkaen, mutta aikuisenkin koiran voi kuitenkin totuttaa veneilyyn. Rohkeat sopeutuvat nopeastikin ja arempien hännänheiluttajien kanssa voit käyttää apuna herkkuja, leluja tai muita turvallisuutta ja mukavuutta tuovia asioita.

Koiralla tulee olla myös veneessä oma paikka, johon se voi vetäytyä rauhassa lepäilemään. Muista myös juomavesi ja ruoka, sekä muut tarvikkeet, joita koira päivittäin tarvitsee.

Muista turvallisuus

Vaikka koirat ovatkin usein hyviä uimareita, tulisi pelastusliiviä käyttää. Opeta koirasi odottamaan rauhassa, kun rantaudutaan, tai veneessä tehdään muita toimenpiteitä, jotka vaativat tilaa ja keskittymistä. 

Maissa ollessa on hyvä huomioida myös nämä:

  • Tee koirallesi punkkitarkastus aina, kun olette olleet maissa.
  • Älä pidä koiraa vapaana alueilla, joilla linnut pesivät.
  • Kunnioita luontoa, lakeja ja muita määräyksiä. Kerää koiran jätökset hoidetuilta alueilta.

Ulkomaille koiran kanssa

Ulkomaille mentäessä koira täytyy olla tunnistusmerkitty, sillä täytyy olla lemmikkieläinpassi ja voimassa oleva raivotautirokotus. Nämä kaikki saat eläinlääkäristä. Ota huomioon, että rokotusten voimassaoloissa on eroja eri maiden välillä. Joihinkin maihin riittää, että rokotukset ovat voimassa matkan ajan, mutta joissakin rokotusten täytyy olla voimassa vielä matkan jälkeenkin. Maakohtaiset määritykset voit tarkistaa eläinlääkäriltäsi.

Matolääkitys

Matolääkitys ekinokokkoosia vastaan on annettava 1-5 vrk ennen Suomeen paluuta. Matolääke on aina annettava eläinlääkärin valvonnassa, sillä siitä tulee merkintä lemmikkieläinpassiin. Jos matka on lyhyempi tai koira matkustaa usein, kannattaa hyödyntää 28 päivän sääntöä. Silloin koiralle annetaan matolääke kaksi kertaa 28 päivän aikana ennen matkaa ja jatkuvasti matkustavalle aina enintään 28 päivän välein.

Muut karkotteet

Lämpimissä maissa kannattaa ottaa huomioon punkkikarkoite, rokotus leptospiroosia sekä hiekkasääskiä vastaan. Ennen pitempiä matkoja kannattaa aina käyttää koira terveystarkastuksessa.
 
Selvitä hyvissä ajoin laiva- tai lentoyhtiöltä, että koirasi saa tulla mukaan. Yli 8-kiloisten koirien on lentokoneessa matkustettava ruumassa. Tarkista lentoyhtiöltä myös lentoboksin koko, sillä sekin saattaa vaihdella lentoyhtiöiden välillä. Laivamatkalla koira matkustaa joko autossa tai hytissä. Lyhyellä matkalla koira saa olla autossa, mutta pidemmällä matkalle on varattava hytti.

Koirien maahantuontisäännöissä on paljonkin eroja. Tarkista aina maakohtaiset säännökset EU-alueella Ruokaviraston tai EU:n ulkopuolelle matkustaessa kohdemaan suurlähetystöstä. Tiedon hankinta on aina koiran omistajan vastuulla!

Ota myös huomioon, että kaikille koirille matkustaminen ei yksinkertaisesti sovi. Silloin on parasta jättää koira hoitoon jonkun toisen käsiin tai jättää matkustaminen hyvin vähälle.

Koiran kanssa mökille

Suomalaiset ovat sekä mökki- että koirakansaa. Mökkimaisema rantoineen ja metsineen on myös monelle koiralle erittäin mieluinen paikka. Mökillä rentoutuessa on kuitenkin hyvä pitää mielessä joitakin käytännön asioita.

Mieti, onko koirasi taipuvainen karkailuun? Entä pesiikö mökin lähettyvillä lintuja? Onko mökkisi lähellä naapureita? Mikäli vastasit johonkin näistä kyllä, on syytä harkita koiran kiinni pitämistä pihapiirissä. Vapautta liikkumiseen voi saada esimerkiksi pitkällä juoksuliinalla, vaijerilla, tai aidatulla piha-alueella. Kuumina kesäpäivinä huolehdi, että koira pääsee varjoon myös ulkona ollessaan ja sillä on raikasta juomavettä tarjolla. Innokkaalle uimarille voit ottaa mukaan vesileluja ja oman pyyhkeen.

Nauttikaa mökkeilystä!

Vaeltamaan koiran kanssa

Kaikenlaisten koirien kanssa voi retkeillä, mutta retki täytyy toki aina sovittaa koiran ominaisuuksille sopivaksi. Eri tasoisia vaellusreittejä on onneksi runsaasti tarjolla. Jos ette ole aikaisemmin retkeilleet luonnossa, kannattaa arvioida päivässä kuljettavat kilometrit alakanttiin, jotta ensimmäinen retkeilykokemus on varmasti rennon leppoisa kaikille retkueen osapuolille.

Luonnossa liikkuessakin tulee noudattaa hyviä tapoja ja lakeja. Luonnon tapahtumia, kuten vaikkapa luonnon eläinten touhuja, ihmetellään riittävän matkan päästä ja koira kytkettynä. Lähellä pysyviä ja tottelevaisia koiria voi pitää vapaana, mutta niitäkin vain sallittuina aikoina ja sallituilla alueilla. Esimerkiksi kansallispuistoissa koirien tulee olla aina kytkettynä. Koiran pyrähdys linnun perään voi olla hauskan näköistä, mutta linnulle se voi tarkoittaa jopa sen vuoden pesinnän epäonnistumista.

Muista retkieväät

Retken pituuden mukaan varaa koiralle mukaan juomavettä ja juoma-astia, mikäli reitin varrella ei ole vesistöjä, joista koira voi juoda. Jos vaellusreissu kestää yön yli, ota koiralle mukaan myös ruokaa. Pidemmät vaellukset kuluttavat koiralta paljon energiaa, joten useita päiviä kestäville reissuille on syytä varata rasvaisempaa ruokaa, esimerkiksi Hau-Hau Champion Extra Energy -kuivaruokaa.

Koira kantoapuna

Koira voi kantaa ainakin osan omista ruoistaan ja varusteistaan itse. Koirien reppuja on tarjolla erilaisia ja kokeilemalla selviää juuri koirallesi sopiva reppumalli.

  • Reppujen painon tulisi osua koiran hartioille eikä keskemmälle selkään.
  • Tarkkaa paino-ohjetta koiralle sopivasta kuormasta ei ole, vaan paino täytyy katsoa koiran mukaan.
  • Kantamisen tulee näyttää vaivattomalta ja koiran olla halukas liikkumaan painon kanssa. Reput eivät myöskään saa hölskyä puolelta toiselle tai olla toiselle puolelle kallellaan.
  • Reppuja kantavan koiran ihon tarkistus on erittäin tärkeää, jottei ihoon pääse huomaamatta syntymään ikäviä hankaumia.
  • Reppuja koiran voi opettaa kantamaan sen ollessa täysikasvuinen ja luustoltaan sekä niveliltään terve. Nuorta koiraa voi totuttaa reppujen kantamiseen esimerkiksi keräämällä kevyet roskat sen reppuihin, myös vanhemmat koirat pitää muistaa jättää ilman kantamuksia tai pitää reput kevyenä. Koirat kertovat kyllä yleensä hienosti itse ovatko ne valmiita kantohommiin ja onko reppujen paino sopiva.


Kesäretkien harmillisuudet

Positiivisella ja huumoripitoisella asenteella on joskus iso merkitys, kun reissaat koiran kanssa. Matkan varrella voi kuitenkin sattua ja tapahtua. 

Kesäaikaan punkit, hyttyset ja ampiaiset voivat aiheuttaa harmia. Hyttysiä ja punkkeja vastaan on olemassa erilaisia karkotteita, joilla ikäviä puremia voi ehkäistä. Jos kuitenkin löydät koirasta punkin, poista se punkkipihdeillä ja desinfioi puremakohta. Tämän jälkeen puremakohtaa on tulehduksen varalta hyvä seurailla muutaman päivän ajan.

Ampiaisilta suojautuminen on haastavaa, koska varsinaisia karkotteita ei ole. Varmin keino on valvoa koiraa ja kieltää sitä jahtaamasta ampiaisia, tai tutustumasta ampiaispesään.

Käärmeet pelkäävät meteliä ja ihmisiä, joten voimakas tömistely ja puhe usein auttavat karkottamaan kyyt pihapiiristä. Jos käärme kuitenkin puree koiraa, se tulee viedä heti eläinlääkäriin.

Koirat löytävät myös usein kesäisin myös nuotiopaikoilta tai maastosta herkullisia ”aarteita”, jotka syötyinä voivat aiheuttaa inhottavia vatsanpuruja. Tämän vuoksi ensiapupakkaus on hyvä olla mukana.

Koiran reissureppu

Matkakohteesta ja matkustustavasta riippumatta koirallekin on hyvä pakata oma reissureppu. Pakkaa mukaan ainakin nämä:

  • Ruoka- ja vesikuppi
  • Koiranruokaa
  • Oma tassupyyhe
  • Oma lelu
  • Peti tai muu alusta nukkumista varten

Lisäksi pieni ensiapulaukku voi joskus tulla tarpeeseen. Sujauta koiran ensiapulaukkuun nämä tarvikkeet:

  • Haavatarvikkeet, kuten haavaside ja -teippi, sidetaitos ja sideharso
  • Pienet sakset
  • Punkkipihdit ja pinsetit
  • Kirvelemätöntä puhdistusainetta
  • Kuumemittari (koiran normaali ruumiinlämpö on 38-39 astetta)
  • Kylmäpussi ja lämpöpeite

Vatsavaivoja tai arvaamatta syötyjä asioita varten:

  • Lääkehiiltä
  • 3 % vetyperoksidiliuosta
  • Ruisku
  • Parafiiniöljy
  • Säilyketankoparsaa (auttaa syötyjen terävien esineiden poistumista suolistosta)
  • Ripulilääke

Kirjoita ylös myös lähialueen päivystävän eläinlääkärin yhteystiedot ja laita nämä ensiapulaukkuun. Vakavamman haaverin sattuessa, tai muuten askarruttavan tilanteen kohdalla ota aina yhteys eläinlääkäriin.

Koiran stressi Hau-Hau Champion

Mistä koira stressaantuu?

Lue mistä eri syistä koira voi stressaantua.

Lue lisää

Hau-Hau annosateriat ovat käteviä reissuvälipaloja

Annosateriat voi tarjota retkellä myös suoraan pussista. Tutustu annosaterioihimme!

Tutustu

 

 

Hau-Hau Champion koiran märkäruoka.

Lyhyt teksti alkuun!

Ja jotain leipästekstiä myös.

Hienot ovat palkinnot. Kerrassaan.

Vastaa kyselyyn